Jak udekorować tort piętrowy?

Data:
jak-udekorowac-tort-pietrowy

Większość z nas nie wyobraża sobie przyjęcia bez słodkich przekąsek i tortu, który stanowi punkt kulminacyjny każdej imprezy. Coraz większą popularnością, zwłaszcza na większych wydarzeniach cieszą się torty piętrowe. Ich magia tkwi nie tylko w zachwycającym podniebienie smaku, ale w cudownej oprawie, która sprawia, że tort staje się małym, cieszącym oczy dziełem sztuki. Jak udekorować tort by urzekał wyglądem równie mocno jak smakiem?

Bita śmietana czy masa cukrowa – czego użyć do dekoracji tortu piętrowego?

Torty z bitą śmietaną sprawdzą się idealnie przy każdej okazji. Aby bita śmietana nadawała się do dekoracji piętrowego tortu, musi być bardzo dobrze ubita, warto więc dołożyć do niej odrobinę mascarpone. Dodanie mniejszej ilości cukru sprawi, że śmietana będzie miała delikatny, naturalny smak, który dobrze kontrastować będzie ze słodkimi kremami wewnątrz tortu. Dekorowanie całego tortu bitą śmietaną może wydawać się mało oryginalne, jednak taki sposób zdobienia nie musi być wcale nudny! Przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego można wykonać misterne zdobienia otulające każde z pięter. Z kolei masa cukrowa to produkt, który sprawia, że torty na wyjątkowe okazje zamieniają się w piękne dzieła wyzwalające zachwyt w gościach. Już sam tort z masy cukrowej prezentuje się doskonale. Zdobienia, jakie można wycinać w tej plastycznej masie, sprawiają, że dekoracje wypieku można dopasować idealnie do osoby i okoliczności.

Dekoracja tortu piętrowego – ciekawe propozycje

Dekorowanie tortu zarówno masą cukrową, jak i bitą śmietaną ma swój urok. Dużo zależy również od dodatkowych elementów, wykorzystanych do zdobienia. Ciekawe propozycje dekoracji tortu to:

  1. Wykorzystanie barwników spożywczych do zmiany koloru śmietany oraz rękawa cukierniczego z wymiennymi końcówkami. Różne kolory oraz możliwość stworzenia wzorów napisów czy rysunków sprawi, że tort zamieni się w malowniczy obraz.
  2. Wykorzystanie opłatka z nadrukiem. Opłatek może przedstawiać dowolne postacie, życzenia, może być to także zdjęcie. Przykleja się go na górę tortu, pokrytą wcześniej bitą śmietaną. Boki można udekorować różnymi wzorami.
  3. Masa cukrowa i płynna czekolada. Obłożenie piętrowego tortu masą i polanie czekoladą to idealny pomysł na tort na wesele. Spływająca czekolada po każdym piętrze tortu to niezwykle efektowne rozwiązanie.
  4. Świeże owoce i kwiaty to zawsze ciekawe i piękne dopełnienie dekoracji tortu. Na piętrowym torcie można je rozłożyć w ciekawy asymetryczny sposób.
  5. Figurki z masy cukrowej – świetny pomysł na dziecięce torty przypominające bajkowych bohaterów lub na tort ślubny.

Dekoracja tortu piętrowego może zostać wykonana na bardzo wiele sposobów. Ważne, by dobrać ją odpowiednio do uroczystości oraz gustu zamawiającego. Zarówno bita śmietana, jak i masa cukrowa idealnie nadają się do zdobień. Dodatki, jakie można do nich dobrać, sprawiają, że tort piętrowy na każdą uroczystość nie tylko pysznie smakuje, lecz także zachwyca wyglądem.