Szarlotki

Pyszna szarlotka na wiele okazji

Choć podobno typowa szarlotka pochodzi z Francji, a jej nazwa wywodzi się od imienia księżniczki i cesarzowej Charlotty Pruskiej, to w wielu krajach ciasto z jabłkami znane jest od wieków. Bogactwo dostępnych odmian, odpowiednio kruchych i słodko-kwaśnych owoców, gwarantuje niepowtarzalny smak każdego deseru. Możliwość udanego komponowania jabłek z lekko ostrą nutą korzennych przypraw, aromatem wanilii, chrupkością orzechów oraz kremowością bitej śmietany sprawiają, że ilość sposobów podania szarlotki jest wprost nieograniczona.

Czytaj wiecej

Opis:

Kruchy spód, wyłożony jabłkami posypany kruszonką

Kruchy spód, wyłożony jabłkami posypany kruszonką

Kruchy spód, wyłożony jabłkami, wykończony masą białkową i posypany kruszonką

Kruchy spód, wyłożony jabłkami, wykończony masą białkową i posypany kruszonką

Kruchy spód, wyłożony jabłkami, brzoskwiniami i rodzynkami, wykończony bitą śmietaną

Kruchy spód, wyłożony jabłkami, brzoskwiniami i rodzynkami, wykończony bitą śmietaną

Wąskie ciasto z kawałkami jabłek, orzechami włoskimi i płatkami z orzeszków arachidowych

Wąskie ciasto z kawałkami jabłek, orzechami włoskimi i płatkami z orzeszków arachidowych