Sekret udanego świątecznego makowca. Porady cukierników

Data:
sekret-udanego-swiatecznego-makowca-porady-cukiernikow

Najważniejsza w makowcu jest oczywiście masa makowa. Jeżeli przygotujesz ją we właściwy sposób, z odpowiednimi dodatkami, wypiek z pewnością szybko zniknie ze świątecznego stołu!

Zadbaj o proporcje

Zachowanie odpowiedniej proporcji pomiędzy ilością masy makowej a ciastem jest niezwykle ważne. Jeżeli ciasta domowe przygotowujesz już od dłuższego czasu, na pewno masz tego świadomość. Nie bez znaczenia jest także sposób przygotowania samej masy makowej oraz użyte dodatki.

W kilku prostych krokach przygotujesz odpowiednią bazę do makowca:

  • Ugotuj mak w mleku – mak należy dodać do wrzącego mleka i gotować na najmniejszym ogniu przez pół godziny.
  • Mielenie maku – najlepiej jest to zrobić przy użyciu specjalnego sita do maku znajdującego się przy większości nowoczesnych maszynek do mielenia. Najczęściej wystarczy dwukrotne mielenie, aby uzyskać najlepszy efekt. Trzeba jednak pamiętać, aby przed mieleniem dokładnie odsączyć mak. Dzięki temu masa makowa nie będzie zbyt rzadka.
  • Masę najlepiej posłodzić miodem.
  • Warto dodać ulubione bakalie – najczęściej w makowcu pojawiają się siekane orzechy włoskie, laskowe, a także kandyzowana skórka pomarańczowa. Możesz także dodać rodzynki namoczone uprzednio w rumie. Niektórzy dodają również pokrojone figi oraz migdały.

Znając te kilka wskazówek, bez trudu przygotujesz najtrudniejszą część makowca, czyli masę makową.

Oczywiście własnoręczne przygotowanie masy makowej możesz zastąpić produktami gotowymi w puszce, ale wtedy wybór co do dodatków jakie się w niej znajdują jest ograniczony.

Makowiec prosto z cukierni

Dobrym sposobem na uzyskanie udanego świątecznego makowca jest jego zakup w cukierni. Możesz wybrać wyjątkowe wypieki, które przygotowywane są na bazie wspaniałych składników. Domowe ciasta na zamówienie są wspaniałym rozwiązaniem dla osób, które nie mają czasu na pieczenie lub po prostu tego nie lubią. Pyszne ciasta stworzone przez cukierników udekorują świąteczny stół i zapewnią słodką przekąskę do kawy lub herbaty.