Puszysty biszkopt i aksamitny krem, czyli tort idealny

Data:
puszysty-biszkopt-i-aksamitny-krem-czyli-tort-idealny

Ważne chwile w życiu zwykle celebruje się w gronie najbliższych, zajadając się tortem przygotowanym na tę specjalną okazję. Jego podanie zawsze odbywa się w uroczysty sposób i stanowi główny punkt imprezy. Ważne, aby wypiek nie tylko prezentował się atrakcyjnie, lecz także wyjątkowo smakował. Jak taki efekt uzyskać?

Podstawą jest biszkopt i dobrej jakości krem

Już od pewnego czasu stawia się przede wszystkim na aksamitny krem, najczęściej występujący w formie bitej śmietany wzbogaconej o owoce, np. maliny lub truskawki. Jeżeli do tego dojdzie puszty biszkopt, uzyskać można wyjątkowo lekki, pyszny deser, którym będą zajadali się zarówno dorośli, jak i dzieci.

Wiele osób obawia się, że nie podoła przygotowaniu biszkoptu, co wcale nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Głównymi składnikami ciasta są jajka, cukier, mąka pszenna oraz mąka ziemniaczana. Tyle wystarczy, aby przygotować warstwy ciasta, którymi będzie przekładało się aksamitny krem.

Krem do tortu z bitą śmietaną przygotujesz ze śmietany kremówki, żelatyny i cukru pudru. Dzięki tym składnikom powstanie wyjątkowo aksamitna masa, która idealnie skomponuje się z biszkoptem i różnego typu dodatkami – czekoladą, kajmakiem, świeżymi owocami, owocami w żelu, owocami  liofilizowanymi. Świetnym pomysłem jest przygotowanie masy będącej połączeniem bitej śmietany i  mascarpone – taki krem jest nieco cięższy i bardziej wyrazisty, ale równie aksamitny.

Torty – rodzaje zgodne z upodobaniami wielu Klientów

Samodzielne przygotowanie tortu może być jednak czasochłonne i wymaga wprawy i umiejętności. Jeśli więc zależy Ci na efektownym wypieku, który uświetni jubileusz, urodziny czy spotkanie towarzyskie, zamów go w renomowanej cukierni. Doświadczeni cukiernicy stworzą dla Ciebie tort z bitą śmietaną w dowolnej wersji smakowej, pięknie ozdobiony masą cukrową, wybranym motywem, napisem, rysunkiem w żelu czy dekoracją kwiatową. Efektowny deser gwarantowany!