3 pomysły na deser na przyjęcie okolicznościowe
Nie ma lepszego momentu na łasuchowanie jak przyjęcie okolicznościowe w gronie najbliższych. Zaskocz swoich gości idealnym słodkim deserem!
Żadna impreza nie może odbyć się bez poczęstunku, w tym słodkich przekąsek. Można zdecydować się na ciasto, które Ty lubisz lub którym wiesz, że będą zajadali się wszyscy goście. Warto dostosować rodzaj deseru do charakteru imprezy czy pory roku.
Szarlotka z lodami – pyszny deser na wiele okazji
Ciasto z jabłkami znane jest od wieków. Dostępne jest w wielu odmianach- tradycyjnej, z różnymi rodzajami kruszonki, lub w nowoczesnej- z dodatkiem innych słodko-kwaśnych owoców czy z warstwą bezy. Każdy ma inny przepis na szarlotkę o wyjątkowym smaku. Jabłka można komponować z ostrymi przyprawami korzennymi, wanilią, orzechami czy kremową bitą śmietaną.
Jak wyobrażasz sobie idealny deser? Zbliżona do perfekcji jest zdecydowanie szarlotka z lodami. Podana na ciepło, z ulubionym smakiem lodów oraz bitą śmietaną i udekorowana polewą czekoladową, będzie hitem każdej imprezy organizowanej zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Chyba nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby szarlotki!
Ciasto z galaretką – deser, który smakuje każdemu
Można powiedzieć, że jest to prawdziwy smak dzieciństwa. Babcie na każdą niedzielę piekły biszkopt ze śmietanową masą, sezonowymi owocami oraz galaretką. To klasyk w wielu polskich domach, który przetrwał do dziś. Piekąc całą blachę ciasta, którego głównym składnikiem jest masa śmietankowa z galaretką czy też masa jogurtowa z galaretką możesz mieć pewność, że po wyłożeniu na paterę zniknie w mgnieniu oka.
Szlachetny sernik dla wysublimowanych podniebień
Sernik jest ciastem, którego chyba nie da się nie lubić. Wśród słodkości naszej cukierni w Warszawie serniki zdecydowanie królują. Dostępne są w wielu wariantach: z rodzynkami, z makiem, kakaową kruszonką czy tez w formie klasycznej, bez dodatków. Jest to popularny deser zarówno na święta, jak i na największe rodzinne uroczystości. Ma wielu zwolenników, dlatego nie może go zabraknąć na stole podczas przyjęcia.