Tradycyjne wielkanocne wypieki, czyli baby i mazurki w roli głównej

Data:
tradycyjne-wielkanocne-wypieki-czyli-baby-i-mazurki-w-roli-glownej

Wszyscy miłośnicy słodkości uśmiechają się na samą myśl o zbliżających się Świętach Wielkiej Nocy. To okres rodzinnych spotkań i… podjadania słodkości. W Polsce podchodzi się do tej tradycji z dużym szacunkiem – co widać na wielkanocnych stołach. Co roku pojawiają się na nich przede wszystkim baby i mazurki. Co warto o nich wiedzieć?

Ciasta wielkanocne – historia

Jak wskazują historycy, już od XIX wieku Polacy przyjęli tradycję przygotowywania pysznych wielkanocnych ciast. Oczywiście ówczesne dania wyglądały, a przede wszystkim smakowały zupełnie inaczej od tych obecnie podawanych, nie zmienia to jednak faktu, że miłość Polaków do słodkości to wielowiekowa tradycja.

Czym wyróżniały się Święta Wielkanocne blisko 200 lat temu? Podobnie jak dzisiaj, na stołach było miejsce dla jajek, kiełbas oraz placków. Wśród słodkości pojawiały się między innymi baby migdałowe, lukrowane słodkości oraz torty. A co jemy dzisiaj?

Babka wielkanocna

Najpopularniejszym ciastem, bez którego trudno wyobrazić sobie Wielkanoc, jest oczywiście baba. Dawniej było ono zaprawiane szafranem, a następnie wypiekane w specjalnym rondlu. Ciasto to dominuje na wielkanocnych stołach do dziś. Jedyną różnicą jest fakt, że coraz mniej osób decyduje się na jego pieczenie, a coraz więcej korzysta z wygodnej opcji domowych ciast na zamówienie. Warszawa jest jednym z miast, w którym takie rozwiązanie cieszy się największą popularnością. Co więcej cukiernicy proponują różne wersje tego ciasta. Jedną z nich jest drożdżowa Babka Panettone, która w ostatnim czasie zyskała uznanie w Polsce. Sekretem tego tradycyjnego włoskiego przysmaku jest długi proces przygotowania, który zapewnia wyjątkową strukturę oraz długotrwałą świeżość. Babka jest miękka, puszysta, a jej delikatny smak podkreśla dodatek rodzynek i skórki pomarańczy.

Mazurek

Mazurek należy do najważniejszych ciast wielkanocnych, ale ciężko znaleźć jeden klasyczny przepis na jego przygotowanie. Jedną z tradycyjnych odmian jest mazurek, którego bazę stanowi ciasto maślane. W tym przepisie warstwy ciasta przełożone są marmoladą owocową, a całość udekorowana jest np. czekoladą czy kolorowym lukrem. Ten smak skradł już niejedno serce!

Ciekawą opcją jest również obłędnie słodki i niezwykle popularny mazurek kajmakowy, np. w kształcie pięknie przyozdobionego jajka wielkanocnego. Oryginalnie smakuje także wersja z nutką nadzienia różanego – to połączenie na pewno zaskoczy Twoich gości. A jeśli nie masz czasu lub chęci spędzać wielu godzin w kuchni, to wybierz gotowe ciasta na zamówienie z oferty naszej cukierni – na Wielkanoc przygotowaliśmy ofertę pełną pyszności!