Wybieramy tort weselny. Na co zwrócić uwagę?
Zawarcie związku małżeńskiego jest szczególnym wydarzeniem. Zadowolenie gości oraz odpowiednie zgranie wszystkich elementów ślubnej oprawy są niezmiernie ważne dla nowożeńców. Smak własnego weselnego tortu podobno zostaje w pamięci na całe życie. Warto więc zadbać, aby wybór tego symbolicznego deseru był udany. Czym kierować się podczas podejmowania decyzji? Poniżej kilka porad.
Dobierz rodzaj tortu do stylu wesela
Atrakcyjny motyw przewodni zapewnia unikalny charakter uroczystości. Organizacja przyjęcia w stylu rustykalnym, vintage, klasycznym lub glamour wymaga doboru różnorodnych elementów. Spójność ozdób gwarantuje osiągnięcie pożądanego efektu wizualnego. Smaczny tort udekorowany zgodnie z klimatem wesela będzie ukoronowaniem celebrowania zaślubin.
Delikatne kremowe propozycje ozdobione świeżymi owocami świetnie sprawdzą się podczas plenerowych biesiad oraz letnich przyjęć w upalne dni. Torty z masy cukrowej długo zachowają atrakcyjny wygląd i są bardzo eleganckie.
Zaplanuj wielkość i kształt tortu na wesele
Przyjmuje się, że standardowa porcja to od 120 do 150 gramów, w zależności od rodzaju tortu i użytych składników. Mając na uwadze ten przelicznik, łatwo oszacować, jakiej wielkości powinno być zamówione ciasto. Warto doliczyć zapasowe kawałki, by uniknąć nieprzyjemnej sytuacji, w której zabraknie poczęstunku dla części gości. Ponadto dodatkowe słodkości zapakowane na wynos będą miłym gestem dla weselników.
Różnorodne formy tortów weselnych pozwalają znaleźć opcję dopasowaną do własnych potrzeb i gustów. Klasycznie okrągłe, w kształcie serca lub torty ślubne prostokątne dostępne są w jedno lub wielopoziomowych wersjach.
Szeroka oferta różnych rodzajów tortów gwarantuje znalezienie idealnej propozycji. Takiej, która osłodzi nowożeńcom i ich gościom ten szczególny dzień. Możliwość stworzenia indywidualnej kompozycji pozostawia pole do popisu osobom o szczególnych wymaganiach.